Det Næste Danmark: Giv naturen juridiske rettigheder

gettyimages-473251534_wide-b330fbfda043a3d9e351816a573d7f9573e6b596-s1100-c15

ÅBEN TEST AF BLOG-FORMAT

Uffe Elbæk har skrevet en ny fortælling om frihed og fællesskaber som et politisk oplæg for Alternativet. Du kan læse hele oplægget, herunder indledningen og forordet til de 10 kapitler her.

I denne serie tæller vi ned til VM i fodbold med én idé om dagen indtil VM begynder i Rusland og sommerferien går i gang. Her er det første af de i alt 38 idé-afsnit.

***

I langt de fleste lande er det i dag sådan, at meget af naturen bliver betragtet som nogens ejendom, og at ejerne har ret til at ødelægge økosystemer og natur, hvis de vil. Sådan bør det ikke være i fremtiden. På samme måde som vi borgere i dag har basale frihedsrettigheder, bør naturen også have en ret i sig selv, så vi skaber et ligeværd og en samhørighed.

Rundtomkring i verden arbejder græsrødder, organisationer og politikere allerede nu med forskellige modeller, der kan sikre naturen rettigheder. Det drejer sig bl.a. om at give økosystemer og arter status som juridisk ’person’, ligesom man har gjort det med virksomheder. Målet er at understrege, at naturen – fordi den har værdi i sig selv – har en selvstændig ret til at leve og leve godt. Hvis naturen bliver rettighedshaver, kan dens rettigheder således blive beskyttet.

Ecuador blev i 2008 det første land til at anerkende naturens rettigheder i sin forfatning, mens Bolivia med Moder Jord-loven har sidestillet naturens rettigheder med menneskets. I New Zealand har man givet en flod og dens økosystem samme juridiske status som en person og garanteret dens sundhed og trivsel, mens Gangesfloden i Indien er tildelt menneskerettigheder. Også lokalt er der flere, der har løftet naturens rettigheder, f.eks. i staten Pennsylvania i USA, hvor flere byer – herunder Pittsburgh – har givet naturen dens egne rettigheder, hvilket har været med til at forhindre fracking i området.

I Det næste Danmark skal vi følge de gode eksempler og give naturen dens egne juridiske rettigheder. Helst skulle disse rettigheder sikres i grundloven, men der er, som det fremgår, flere forskellige muligheder. Også blidere udgaver, hvor fokus er på borgerne. I Norge er borgernes ret til et sundt miljø eksempelvis skrevet ind i grundloven.

I forlængelse af at anerkende naturens rettigheder ville det også være naturligt at betale naturen for de ressourcer, den stiller til rådighed, og som vi tager fra den. Burde vi ikke på en eller anden måde kompensere skoven for dens tømmer og naturen for dens tab af ressourcer, når vi fremstiller varer og produkter, og geninvestere pengene i at skabe bedre vilkår for naturen? Islands Piratparti har allerede nu barslet med idéer om, at man skal betale rente for brug af naturens ressourcer, hvilket kunne være oplagt at lade sig inspirere af.

***

Følg Uffe Elbæk på Twitter her. Følg Alternativet på Twitter her. Læs mere om Alternativet her. Læs webmagasinet Altivisten her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s